Dobré základné triky, ktoré nám nielen uľahčia varenie, ale hlavne nás privedú k autentickej chuti a želanej konzistencii indických jedál. Ak si chcete siahnúť na indickú "houte cuisine" a náročnejšie recepty ako je napr. kuracie Biryani alebo Chole Dhania - cícer, tak si skrátka musíme ukázať základy praženia korenín a iné vychytávky, ktoré som nazbierala za mnohé roky a sú veľmi nápomocné pri varení indických jedál. Takže ako my vieme urobiť tzv. zápražku a pracujeme so zemiakovým cestom, čo indom príde ako z inej planéty, aj my sa musíme uistiť, že všetci vieme ako urobiť tzv. "tarka", čo je dochucovanie praženými koreninami, vieme si pripraviť ghee, alebo si vyrobiť vlastnú Garam Masala.
Ghee v tlakovom hrnci
Recipe by Viktoria Singh4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngrediencie
Tradičné maslo
Postup
- Odbalíme si maslá
- Vložíme do tlakového hrnca
- Nastavíme hrniec na 12 minút varenia a na najvyšší tlak
- Precedíme cez veľmi husté sitko alebo cez gázu
Video
Poznámky
- GHEE je výrobok z masla, tzv. očistené maslo - od laktózy a mliečneho proteínu (kasein) - LACTOSFREE * je vhodné pre alergikov a ľudí citlivých na mliečne prvky * na ghee sa dá vyprážať narozdiel od masla, ktoré by sa prepálilo
Praženie indických korenín
Recipe by Viktoria Singh1
varenie2
minutesIngrediencie
Ghee, olej, kokosový olej, horčičný olik - v závislosti od receptu
Koreniny - horčičné semienka, rasca Jeera, kari listky, Garam Masala atď - podľa receptu
Postup
- Poriadne rozohriať olej
- Za stáleho miešania postupne pridávať koreniny z receptu
- Miešame a čakáme na niekoľko momentov:
-pridané semiačka "zasyčia"
-po pridaní všetkých korenín sa z nej stane mäkká šťavnatá hnedá pasta
-aróma korenín je jasná a prenikavá
Video
Poznámky
- Tadka sa pripravuje, keď sa na panvici zohreje olej/ghí, a pridá sa sušené korenie (celé, drvené alebo mleté), iné aromatické látky, napríklad cesnak alebo čerstvý zázvor, alebo listy, napríklad z kari, a krátko sa zohrejú. Tadku si predstavte ako vrstvu chuti. V recepte sa môžu vyskytnúť aj 2 odlišné tadky, ako PRÍLOHA JEDLA a ako ZÁKLAD JEDLA. V každom prípade tadka vyťahuje molekuly chuti z korenín v oleji, a potom, ako sa pokrm varí, sa tieto molekuly chuti dostanú do ostatných zložiek jedla vrátane zeleniny, tekutín alebo bielkovín.