Recepty

Tendli Masala/korenie na HRÁŠOK alebo FAZUĽKU

Recipe by Viktoria Singh
Porcie

2

dospelí ľudia
Príprava

7

minutes
Doba varenia

10

minutes

Ingrediencie

  • olej alebo ghee

  • 250 g hrášku alebo fazuľky - buď v mrazenej alebo čerstvej forme

  • 1 stredne veľká cibuľa

  • 1 čl celej rasce - JEERA

  • 1 čl mletého koriandru

  • štvrť lyžičky kurkumy

  • 2x chilli papričky - voliteľné

  • štipka Asafoetidy - voliteľné

Postup

  • Zohrejeme olej al. ghee a necháme pražiť cibuľku do hneda - kým sa skaramelizuje
  • Pripravíme tadku - praženie korenín - jeera, koriander, kurkuma a chilli. Necháme pražiť 5-7 minút kým cítime vôňu korenín a vidíme zhnednutie a prepojenie korenín. Na záver pridáme Asafoetidu
  • Pridáme zvolenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky spolu s trochou vody a dusíme, kým zelenina zmäkne
  • Priebežne miešame aby sa prepojili chute
  • Po uvarení necháme chvíľu postáť a podávame ako zeleninovú prílohu

Video

Tipy a triky

  • Nechajte cibuľku opražiť do hneda, aby dala jedlu karamelizovanú chuť.
  • Jedlo varte pomaly, na malom ohni, nech sa stihnú prepojiť chute

Ghee v tlakovom hrnci

Recipe by Viktoria Singh
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingrediencie

  • Tradičné maslo

Postup

  • Odbalíme si maslá
  • Vložíme do tlakového hrnca
  • Nastavíme hrniec na 12 minút varenia a na najvyšší tlak
  • Precedíme cez veľmi husté sitko alebo cez gázu

Video

Poznámky

  • GHEE je výrobok z masla, tzv. očistené maslo - od laktózy a mliečneho proteínu (kasein) - LACTOSFREE * je vhodné pre alergikov a ľudí citlivých na mliečne prvky * na ghee sa dá vyprážať narozdiel od masla, ktoré by sa prepálilo

Základný recept na ryžu

Recipe by Viktoria Singh
Porcie

2

dospelí ľudia
Príprava

30

minutes
Doba varenia

7

minutes
Kalórie

260

kcal

Ingrediencie

  • Ryža Basmati

  • Voda

  • Soľ

Postup

  • Ryžu najprv premyte podľa toho ako lepkavú ju chcete mať - ak má byť nelepivá, tak voda z premývania musí zostať číra. V závislosti od typu ryže ju treba premývať viac krát za sebou.
  • Nechajte ju odstáť pred varením aspoň 5 minút. Zostane jemnejšia a vláčnejšia.
  • Pridajte soľ a nastavte varič na najvyššiu teplotu
  • Prvá fáza varenia je po bod vretia ryže. Keď začne vrieť, stiahnite oheň/indukciu na minimum a elektrický varič úplne vypnite.
  • Nechajte vyvrieť vodu ale NEOTVÁRAJTE POKRÝVKU
  • Ryža je hotová, keď v nej vidíte dierky.

Video

Poznámky

Masala (korenie) čaj

Recipe by Viktoria Singh
Čas prípravyminutes
Čas varenia

10

minutes

Ingrediencie

  • 5 lyžíc celého kardamónu (dostanete ho už v supermarketoch)

  • 2 lyžice celého feniklu

  • 2 lyžice celého korenia

  • 1 lyžica klinčekov

  • 2 tyčinky škorice

  • 1/3 lyžičky muškátového oriešku

  • 1 aníz

postup prípravy

  • Všetky ingrediencie vložíme do panvice a opekáme na sucho čím - odstránime vlhkosť z korenín - uvoľnia sa prírodné oleje - uľahčí nám to drvenie v mixéri
  • Vložíme do mixéra a rozdrvíme.
  • Uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Video

poznámky

  • Použite panvicu s hrubým dnom, aby sa koreniny dlhšie pražili a dostatočne sa z nich stihli uvoľniť oleje a aróma.

Praženie indických korenín

Recipe by Viktoria Singh
Porcie

1

varenie
Príprava

2

minutes
Doba vareniaminutes

Ingrediencie

  • Ghee, olej, kokosový olej, horčičný olik - v závislosti od receptu

  • Koreniny - horčičné semienka, rasca Jeera, kari listky, Garam Masala atď - podľa receptu

Postup

  • Poriadne rozohriať olej
  • Za stáleho miešania postupne pridávať koreniny z receptu
  • Miešame a čakáme na niekoľko momentov: 
    -pridané semiačka "zasyčia" 
    -po pridaní všetkých korenín sa z nej stane mäkká šťavnatá hnedá pasta
    -aróma korenín je jasná a prenikavá

Video

Poznámky

  • Tadka sa pripravuje, keď sa na panvici zohreje olej/ghí, a pridá sa sušené korenie (celé, drvené alebo mleté), iné aromatické látky, napríklad cesnak alebo čerstvý zázvor, alebo listy, napríklad z kari, a krátko sa zohrejú. Tadku si predstavte ako vrstvu chuti. V recepte sa môžu vyskytnúť aj 2 odlišné tadky, ako PRÍLOHA JEDLA a ako ZÁKLAD JEDLA. V každom prípade tadka vyťahuje molekuly chuti z korenín v oleji, a potom, ako sa pokrm varí, sa tieto molekuly chuti dostanú do ostatných zložiek jedla vrátane zeleniny, tekutín alebo bielkovín.