Vitajte na mojom blogu s tradičnými indickými receptami, kde sa s vami podelím o obrovskú kopu skúseností, receptov, rád a trikov ako si uvariť autentické indické jedlo, ktoré má chuť akú má mať a nie je to len žltá – „kari“ omáčka a kopa chilli bez ladu a skladu. Zámerne používam slovo „tradičné“ indické jedlo, pretože žiadnymi skratkami sa ku skutočnej chuti nedá dostať. Indická cuisine je plná arómy, chutí, ktoré sa rozbaľujú postupne a každým sústom nás robia závislejšími a zvedavejšími. V dnešnej dobe sa konečne väčšina korenín dá kúpiť v supermarketoch a z nich si následne vyrobíme svoje vlastné, skladovateľné zmesi.
Takže…odkiaľ viem variť indické jedlo a ako viem že je autentické? V roku 2012 som robila doktorát na Masarykovej Univerzite v Brne, cez ktorú som bola ako prvá a jediná Slovenka bola prijatá na prestížnu Jawaharlal Nehru Univerzitu v Nai Delhi…a tam sa začal písať môj dnešný blog 🙂 Pôvodne som išla na 1 semester na „field work“ pre dizertačnú prácu a po štyroch predĺženiach som sa vrátila o 3,5 roka 🙂 v podstate priamo na obhajobu doktorátu. Žila som najkrajšiu časť svojho slobodného života plného krásnych kamarátstiev, cestovania, áno aj štúdia 🙂 a samozrejme jedenia echt indického jedla. A život ma naučil…veď presne ako vždy hovorili moji rodičia 🙂 Inak v Delhi som sa nenaučila variť indické jedlo.. nepotrebovala som to….tam som len jedla, nasávala nekonečnú vôňu a užívala si jedenie v kruhu 20-30 priateľov zo všetkých kútov sveta. Ani raz sa mi nepodarilo ani len raňajkovať samej 🙂 Už vtedy som bola veľmi zvedavá a chcela som vedieť pôvod jedál, ich príbeh a aj vplyv na naše telo. Zostala som celkom prekvapená, pretože Indovia skutočne vedia čo jedia a kedy sa má ingrediencia konzumovať….je to kvôli počasiu…tak napríklad sezam sa nekonzumuje v lete, pretože prehrieva organizmus. A verte mi keď ste v 48 stupňoch na pokraji svojej telesnej akceptovateľnosti….keď denne vypotíš 7l vody, tak sa začneš zaujímať aj o to, že cibuľa zadržiava v tele vodu, kurkuma sa má uvariť, aby nezaťažovala žalúdok, čaj sa pije sladký aby telo dostalo cukry a limonáda sa pije slaná aby sme dostali spať vypotené soli a elektrolyty.
Ani s mojím manželom sme sa nestretli v Indii… to je ďalší príbeh 🙂 ale pre neho som sa začala učiť variť indické jedlá. Prvý rok som sa učila základy korenín a práce s nimi, ďalší rok mi trvalo kým som pochopila, že skratkami v receptoch to nejde, ďalší rok, že si vyrobím a uskladním svoje zmesi ktoré vytasím keď treba a tak si skrátim čas varenia na pár minút a postupne som pochopila, že z jednej ingrediencie sa dá uvariť 5 iných jedál a že neznášam keď niekto povie že chce kari omáčku, lebo ja fakt netuším čo to je 🙂
Takže vitajte na mojom blogu, ktorý je detailný kuchársky know-how, v ktorom nájdete tipy a triky správneho varenia, chutí a servírovania. Vďaka tomuto blogu to môžete zobrať skratkou a rovno si uvariť autentickú indickú cuisine v jej plnej kráse a bez pochybností s otázkou v hlave „toto je čo“.
„Namaste“ a pridajte sa, uvaríme si lahodné jedlo, ktoré nám pohladí brušká 🙂