Chcem, aby sme sa pri tomto nápoji zamysleli nad tým, že pijeme v rámci stáročnej tradície výroby lasi, ktorá siaha až do roku 1000 pred Kristom – „staroveký kokteil“. Pôvodne pochádza zo severo-indického štátu Punjab (Pandžáb), ktorý sa v roku 1947 rozdelil na hinduistickú časť, ktorá pripadla Indii a muslimskú časť, ktorá je dneśným Pakistanom. Punjab je krajina piatich riek a traduje sa, že jej obyvatelia sú silní a ohniví.
Na úpätí Himalájí, ktoré vzbudzujú úctu, v čase, keď sa písali posvätné texty Véd, rodil sa hinduizmus, pestovali sa ajurvédske praktiky a pomenovávali sa pozície jógy, vzniklo „Lassi“ – hodvábna krémová zmes cukru, ovocia a jogurtu. Je teda veľmi pravdepodobné, že Lasi je prvým smoothie na svete.
Keďže nevyhnutnosť je matkou všetkých vynálezov, traduje sa, že nápoj vznikol na schladenie tela v období keď teploty v Pandžábe v polovici roka neúprosne stúpajú nad 40 stupňov Celzia. Je teda prirodzené, že osviežujúce Lasi vzniklo ako doplnok k indickým korenistým jedlám (pri ktorých sa síce potíte, ale paradoxne chilli z vnútra takisto ochladzuje… wow…kto by to bol povedal!).
V každom prípade, skutočnosť je taká, že Lasi je mimoriadne zdravý nápoj s ajurvédskymi vlastnosťami upokojujúcimi žalúdok a myseľ, s vysokým obsahom probiotík a s obsahom vápnika a bielkovín.
Chatti je tradičná nádoba, v ktorej sa dodnes vyrába maslo z mlieka.
Lasi pôvodne vzniklo ako vedľajší produkt pri výrobe masla. Maslo sa v Indii už stáročia vyrába v nádobe „Chatti“ a dodnes túto tradíciu uvidíte hlavne vo vidieckych oblastiach. Lasi sa vyrobilo buď do sladkej podoby alebo aj slanej podoby buď z maslovej vody, alebo hustého jogurtu. Slaná verzia Lasi sa pije pri extrémnych horúčavách aby sa do tela vrátili vypotené soli a elektrolyty. Je to mimoriadne účinný spôsob pri regenerácii, ktorý mám odskúšaný a dovolím si tvrdiť, že ma zachránil pred kolabsom z extrémneho tepla.
Lasi najlepšie chutí v tradičných nádobách Kulhar, ktoré sú vyrobené z nepálenej hliny. Kulhar-y sú terakotové poháre, ktoré sa s obľubou používajú na Indickom subkontinente ale aj v Pakistane. V ideálnom prípade by mali byť neglazované a občas sú pomalované jednoduchou bielou farbou.
Zaujímavosťou je, že Kulhar:
- je biologicky rozložiteľný, preto ak sa rozbije nie je nebezpečný ako sklenené poháre
- ich výroba je lacnejšia a ekologickejšia ako plastové alebo sklenené nádoby
- dodávajú nápoju zemitú arómu, ktorú nenahradí žiadny iný materiál
- nemožno ich opätovne použiť, takže sa nemusíte obávať baktérií a choroboplodných zárodkov
- kulhar-y sú vo svojej podstate hygienické, vzhľadom na to, že sa vyrábajú vypálením v peci, čo je typ pece s určitou teplotou, ktorá sa používa na tvrdnutie alebo sušenie hlinených predmetov. Kulhar-y sa v podstate spracovávajú pri vysokej teplote, ktorá zabezpečuje sterilný pohár.

TRADIČNÝ POHÁR EŠTE ZO STAROVEKEJ INDIE – KULHAD
Keď budete vidieť v Indii na ulici nápoje v týchto pohároch, nemusíte sa obávať o ich čístotu ani hygienu. Toto je indický spôsob ochrany životného prostredia….žiadne plastové poháre na jedno použitie.
Aj toto je jeden zo spôsobov ako obrovská indická populácia ne/vedomo a tradične chráni životné prostredie. Potom je tu ešte zopár ďaľších spôsobov, ako napr. balenie do starých novín alebo nepoužívanie papierových vreckoviek…ehm ehm…predstavte si to nemať po ruke vlhčený obrúsok alebo papierovú vreckovku na plný noštek.
V každom prípade kombinácia chladeného Mango Lasi v tradičnom pohári Kulhar, počas horúčav je priam očarujúca. Ja osobne podávam Mango Lasi v lete každej návšteve, pretože jeho lahodná chuť a chladivý účinok príjemne privítajú kohokoľvek kto k vám vstúpi.
Na zdravíčko