
1. India – hlavné mesto korenia na svete
India produkuje viac ako 70% korenia používaného vo svete. Má väčšiu rozmanitosť korenín ako ktorákoľvek iná krajina. Čierne korenie sa považuje za „kráľovské“ korenie, ktoré sa datuje už 2000 rokov pred Kristom. V dávnych dobách bolo čierne korenie vysoko cenené a považované za čierne zlato.
2.V Indii existuje viac ako 200 tradičných dezertov
Tradičnejšie dezerty sa vyrábajú s ovocím a medom, pretože cukor do krajiny zaviedli až Portugalci. Indické dezerty a sladkosti sa často nazývajú Mithais. Úplne tradićný je Kheer – ryžový puding alebo Gulab Jamun – indické mliečne guľôčky podávané s medovým sirupom.
3. Vegetariánstvo
Nie každý v Indii je vegetarián, ale napriek tomu má India najniźśiu spotrebu mäsa na osobu. Oficiálne iba asi 29% populácie dodržiava prísnu vegetariánsku stravu, ale rôzne typy šošovice a fazúl sú denne konzumované v oveĺa väčšej miere ako mäso, aj napriek tomu, že ľudia sa nevyhlasujú za vegetariánov.
4. Ach to kari
Povesť každého kuchára je založená na jeho kari.Vynikajúce indické kari predstavuje zmes korenia v dokonalom pomere. Každý kuchár má svoju vlastnú zmes a receptúru. Každý región má iné vlastnosti dobrého kari. Mimochodom, slovo kari sa v Indii používa len zriedka pretože bolo importované britmi, ktorí nevedeli vysloviť pôvodné názvy jedál a preto si to zjednodušili na -kari. Ale ak si v Indii objednáte kari, nedonesú vám nič, pretože to nie je jedlo 🙂
5. Staroveké – tradičné jedlá
…ako to vlastne je? Tak napríklad CHAI – korenistý čajový nápoj, je považovaný za liečivý nápoj, ktorý sa datuje na staroveký kráľovský dvor pred viac ako 5000 rokmi. Až v tridsiatych rokoch minulého storočia sa pridal do pôvodného nápoja čierny čaj. Napríklad káva bola pravdepodobne zavedená do indickej kultúry Britmi. Ani zemiaky, paradajky a chilli nepochádzajú z indickej kuchyne. Portugalskí obchodníci ich priviezli do krajiny v 15. a 16. storočí. Šafran priniesli do Indie pravdepodobne grécki alebo rímski obchodníci. Chlieb Naan, ktorý sa tradične spája s indickou kuchyňou, s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z Perzie z obdobia 13st. Populárne indické jedlo Chicken Tikka Masala bolo prvýkrát vyrobené v Škótsku v roku 1971.